TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva Milan Vidovič

Kontakt:
tel.:051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
 

VABILO

/fotogalerija//fotogalerija//fotogalerija/Vabimo vas na:
- OTVORITEV ETNOGRAFSKE ZBIRKE,
- PREDSTAVITEV KNJIGE NA MAVRIČNI STRANI HALOZ,
- 4. TRADICIONALNO POSTAVITEV KLOPOTCA,
- PODELITEV PRIZNANJ ZA OCENJEVANJE DOMOV,
ki bo, v soboto, 22. 8. 2009, ob 15. uri,
na Gorci ob VINIČARSKEM MUZEJU.
Na prireditvi bo bogat kulturni program s pogostitvijo in živo glasbo tria Žamet.
Vljudno vabljeni!
UPRAVNI ODBOR TD PODLEHNIK
 
 

10. OCENJEVANJE DOMOV V OBČINI PODLEHNIK 2009

Prvo ocenjevanje domov je TD Podlehnik izvedlo že drugo leto po ustanovitvi društva.
Komisija v sestavi članic: Mire Maučič, Pavle Krajnc, Zofke Toplak, Silve Šeruga in Zdenke Golub, si je natančno ogledala podlehniško občino. Ugotovile so, da je vsako leto težje izbrati med res lepo urejenim Podlehnikom. Vidi se, da ljudje cenijo svoje okolje, prav tako pa si nekaj zaslug lahko privzame TD Podlehnik, ki že deset let vzpodbuja urejenost okolja.
1. Za najlepše urejene domove so prejeli priznanja:
- Danica in Milan Vidovič iz Zakla 13b
- Lizika in Bruno Lukežič iz Podlehnika 1b
- Anica in Franc Arnuš iz Podlehnika 80a
2. Za najlepše urejeno domačijo so prejeli priznanje:
- domačija Mrčinko (Žrvenjak) iz Sedlašaka 100, ki ima ohranjenih veliko število etnografskih eksponatov.
3. Priznanje za ohranjanje arhitekturne dediščine so prejemniki:
- Družina Šprah – Grahovi (po domače) za hišo, ki je bila postavljena leta 1879, iz Podlehnika 89,
- Rozalija Pernek iz Sedlašaka 11, za ohranjanje dediščine in vsakoletno postavitev klopotca.
- Nada Milošič in Slavko Vaupotič iz Stanošine 8 za vsakoletno postavitev klopotca.                                        Fotografije
 
 

POHOD PO OBČINI PODLEHNIK

Člani TD Podlehnik so letos pripravili 10. tradicionalni pohod po občini Podlehnik. Pohodniki so se zbrali pred krajevno dvorano, kjer je bil krajši kulturni program s pogostitvijo. Vsak pohodnik je prejel spominsko priponko ob 10. letnici pohodništva. Pohodnike sta nagovorila predsednik TD Milan Vidovič in podžupan Ivo Ban. Vodja letošnjega pohoda je bil Ludvik Maučič. Podali so se proti Plajškovim, nato proti Gosakovim, kjer je bil krajši postanek. Nato ob Dravinji čez Igličeve klance do stare zapuščene Igličeve domačije, ki jo žal načenja zob časa. Pot jih je vodila skozi lep nov nasad vinogradov, ki jih je zasadil Gros, do Križančevih, od tam pa v hrib na Gorco. Zaključek pohoda je bil v novo zgrajenem etnografskem muzeju, kjer še člane TD čaka veliko dela. Pogostili so jih z ovčko, ki jo je podaril Štefan Fošnarič in odojkom, ki ga je podarila Angela Večerič. Tudi vino so podarili člani TD. Kuharji Ivan, Martin, Franc in Stanko so postregli okrog 150 pohodnikov. Pohodnike je na cilju pozdravil tudi župan Marko Maučič in jim zaželel še veliko tako lepih pohodniških dni, članom TD pa obilo delovnih uspešnosti pri gradnji muzeja. Obdarili so tri najmlajše pohodnice stare pet in šest let ter najstarejša pohodnika Angelo in Ludvika. Zaigrali so člani turističnega podmladka OŠ Podlehnik, Haloški trio, ljudski godci Haloški veseljaki TD in zapele ljudske pevke TD. Pohodniki so tako tudi zaplesali in se v poznih popoldanskih urah vračali zadovoljni in polni prelepih vtisov proti domu.
 
 
 
 
5. SREČANJE LJUDSKIH PEVCEV, GODCEV, PLESALCEV IN NAREČNIH SKUPIN TD PODLEHNIK
Ljudska pesem, muzika, ples in narečje so kot iskrica, ki zažari, ko se srečajo duh in srce zanesenjakov. Ljudsko izročilo ni samo spremljevalka življenja, marveč zrcalo, ki odseva podobo naroda
in spremljevalka kmečkega človeka.
Na letošnjem srečanju so se predstavile štiri sekcije domačega društva: Plesno ritmična skupina, ljudske pevke, ljudski godci Haloški veseljaki in skupina za ohranjanje šeg in navad. V uvod v srečanje sta zaigrala frajtonarja turističnega podmladka OŠ Podlehnik Denis in Mitja. Nato je zaigrala domača citrarka Petra Grabrovec. Na srečanje so povabili še deset drugih skupin: pevke ljudskih pesmi Društva Trstenke in ljudske pevce KFD Kopače, Podgorske vaške pevke DU Podgorci, ljudske pevce FD Rožmarin iz Dolene, plesalce FD iz Lancove vasi, Fante iz Jurovc KD Videm, Ložniške ufarce TD Zgornja Ložnica in ljudske pevke iz Stoperc, ljudske pevce DU iz Vidma in Pobreške ljudske pevke. Vse navzoče sta pozdravila predsednik društva Milan Vidovič in župan Marko Maučič.
V drugem delu prireditve so podelili priznanja vinogradnikom za ocenjevanje vina. O samem ocenjevanju je spregovoril vodja projekta Ludvik Maučič in na koncu zrecitiral še haloško Zdravico.
Program so zaključili s družabnim delom in pogostitvijo.
   
 
 
4. OCENJEVANJE VIN V OBČINI PODLEHNIK
Podlehniški kraji so bili znani po dobrih in kvalitetnih vinih že v davnih časih. Vino MEZINČAN in druga vina so bila znana marsikateremu pravemu poznavalcu vin. Želijo obuditi in promovirati domača vina občine. Turistično društvo je vpeljalo tradicionalno ocenjevanje vin, ki je vsako leto v mesecu aprilu, saj pregovor pravi: »Ko bukev zeleni, vino dozori.«
Prinešenih je bilo sicer manj vzorcev ko ostala leta, vendar je povprečna ocena višja od dosedanjih let. Petčlanska komisija pod vodstvom Andreja Reberniška je tako ocenila 44 vzorcev. Od teh je bilo 6 izločenih, 16 jih je dobilo srebrno priznanje in 22 zlato priznanje. Bronstnih priznaj ni bilo. Zlato priznaje so prijeli: Branko Plajnšek za šipon, vinogradništvo Jus za rumeni muškat, Gorazd Šeruga za zvrst in traminec, Franc Fridl za zvrst in renski, kmetija Pajnkiher za laški rizling, ranfol pozna trgatev in ranfol, Boris Vaupotič za rumeni muškat in renski, vinogradništvo Cestnik -Vaupotič za renski in rumeni muškat, Ludvik Maučič za renski, Jože Zakelšek za rumeni muškat, Dušan Hrnec za rumeni muškat, Slavica Petrovič za zeleni muškat, Stanko Plavčak za sauvignon, Viktor Svenšek za sauvignon, Rajko Vidovič za sauvignon, Ivan Svenšek za traminec in Štefan Fošnarič za renski.
Vodja projekta je Ludvik Maučič, priznanja pa so podelili župan Marko Maučič in predsednik TD Milan Vidovič.
Verjamemo, da so rezultati ocenjevanj usmeritev in v pomoč marsikateremu kletarju, ki mu ni vseeno, kakšno vino neguje v svoji kleti. So spodbuda in dokaz kvalitete, lahko pa tudi opomin da je potrebno korigirati tehnološki proces oziroma vinogradniško in kletarsko prakso.
 
 

OCENJEVANJE VIN

VABILO

Dan brez vina, je kakor dan brez sonca.

V OBČINI PODLEHNIK BO 4. OCENJEVANJE VIN 2009, zato vas vabimo, da sodelujete:
* v sredo, 1. 4. od 18. do 20. ure bo zbiranje vzorcev v KRAJEVNI DVORANI.
Vsak udeleženec lahko prinese enega ali več vzorcev. Za vsak vzorec prinesete 2 litra ali 2 buteljki vina. Prispevek po vzorcu je 8 evrov.
* V četrtek, 2. 4., ob 17. uri bo strokovna komisija v sestavi petih članov ocenjevala vino. Ocenjevanja se lahko udeležite.
* V petek, 24. 4., ob 18. uri bo SREČANJE LJUDSKIH PEVCEV, GODCEV, PLESALCEV IN NAREČNIH SKUPIN, nato bo podelitev priznanj.

Po prireditvi bo družabno srečanje z zakusko in glasbo.

Vljudno vabljeni !                  Upravni odbor TD društva
 
 
ČISTILNA AKCIJA
VABILO
Turistično društvo Podlehnik vabi vse občane
na 9. čistilno akcijo, ki bo v soboto, 28. 3. 2009,
s pričetkom ob 9.uri.

Projekt Pomladansko urejanje in vzdrževanje čistega okolja je vseslovenska akcija in cilja k urejenemu in čistemu okolju, zavzetemu odnosu človeka in družbe do okolja, dvigu ekološke zavesti, povezovanju turizma in naravne ter kulturne dediščine. Pobudnik, nosilec in povezovalec projekta je Turistična zveza Slovenije. K sodelovanju so vabljeni vsi v Sloveniji, da bi predvsem sebi in sosedom, s tem pa tudi turistom uredili ter očistili okolje v katerem živimo, delamo, stanujemo in se družimo.

Zberemo se pred KRAJEVNO DVORANO, kjer se bomo razporedili po lokacijah.
S sabo prinesite varnostne brezrokavnike, grablje, motike, vile, ali kakšno drugo primerno orodje. Vsi dobimo vreče, rokavice in navodila. Čiščenje bo trajalo predvidoma do 12. ure.

Zbrane odpadke bomo odlagali na zbirališčih, ki NISO namenjeni odlaganju kosovnih odpadkov.
Čistilna akcija bo v vsakem vremenu!
Vabimo vas, da se naši skupni akciji pridružite z dobro voljo in delovnim elanom.
Potrudimo se, da bo naše okolje čisto in privlačno !

Vabljeni! UPRAVNI ODBOR TD

TURISTIČNO DRUŠTVO PODLEHNIK v sodelovanju z OBČINO PODLEHNIK in DRUŠTVI OBČINE PODLEHNIK
 
 

ORAČI IZ JABLOVCA

Vodja skupine Martin Večerič

Februar je v znamenju pusta, to je čas karnevalov, pustnih plesov, šegavosti in norčavosti. Vesela pustna rajanja, polna glasbe, plesov, slastnih pojedin in velikih krofov se odvijajo po celi Sloveniji.
Predvsem so v ospredju povorke in karnevali, pustne šeme po mestih pa izginejo. Razna društva in šole se trudijo to lepo šego ohraniti. Predvsem se je veliko lepega in pristnega ohranilo na področju Haloz.
Staro izročilo pravi, da obisk pustnih maškar prinaša dobro letino in srečo, zato jih je potrebno obdarovati. Najpogostejše darilo je denar, krofi, jajca, klobase in sladkarije. Pustne maškare navadno nastopajo v skupini, nič ne govorijo in skrbijo le za ropot, plešejo in poskakujejo.
Pust je čas obredov, ki naj bi iz dežele pregnali zle zimske duhove, zemljo očistili temnih demonskih sil in v deželo priklicali toplo pomlad.
Pust s svojim bogatim izročilom šeg in obredov ter z obilico zabav je dan, ko imamo enkrat v letu priložnost, da se skrijemo za masko in počnemo to, kar nas je volja. Po svečnici, 3. februarja se ob večerih, pričnejo pripravljati na pustovanje kurenti in ostale maske. Sliši se prvo pokanje z biči, saj pokarji preizkušajo svoje biče in veščine.

ORAČI: skupino sestavljajo koranti, sejavec, kujiči s plugom za katerim je korant, pokači, gospodar in gospodinja.
Največje veselje korantov je, če zasačijo kakšno dekle. Ponagajajo ji, jo tudi rahlo pobožajo z ježevko. Običajno se vsaka odkupi z žepnim robčkom, ki si ga korant pritrdi za pas ali ježevko. Čim več robčkov ima, tem bolj je imeniten.
 
 

MILAVŽEVANJE

Tudi letos se je Miklavž skupine za ohranjanje šeg in navad TD Podlehnik podal na pot na predvečer sv. Miklavža v spremstvu parkljev in angelčkov. Obiskal je otroke v nakupovalnem središču v Qlandiji, po domovih v podlehniški občini, obiskal pa je tudi otroke v župniji Sv. Antona v Stopercah.
Sv. Miklavž, škof iz Male Azije, je bil velik čudodelnik in dobrotnik, zato je postal zavetnik revnih otrok. Vsako leto ogreje srca otrokom in odraslim. Spodbuja domišljijo in pričakovanja. Njegova dobrota se razteza skozi zgodovino vse do danes.
Je zimski obdarovalec s škofofsko kapo, palico, belo brado, košem z darili, z zlatimi in srebrnimi šibami ter bere iz zlate knjige.
Miklavž je včasih obiskoval otroke zvečer na domovih. V naših krajih je hodil v spremstvu parkljev in angelčkov od hiše do hiše in otroci so morali moliti, če pa niso znali ali so se skrili ali so bili poredni celo leto so morali opravljati pokoro. Dobili so le skromna darila. Poredne in odrasle fante so parklji odvlekli v temno noč, jih vrgli v mlako ali celo v gnojno jamo. Dekleta pa so ponavadi odnesli v košu.
Danes sv. Miklavž otroke radodarno obdaruje, vsi pa so se mu zahvalili z lepimi molitvicami in dobrimi obljubami.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>

Aktualno

ODPRTJE VINIČARSKEGA MUZEJA

Na pragu poletja je Turistično društvo Podlehnik zopet slavilo. Na Gorci, v deželi tisočerih ...

OCENJEVANJE VIN

Spoznajmo naša vina, njihove posebnosti, da jih bomo znali predstaviti, ponuditi in tržiti.

...

POHOD PO OBČINI PODLEHNIK

V soboto, 11.5.2019 je TD Podlehnik pripravilo 20. tradicionalni pohod po OBČINI PODLEHNIK. To je ...

CVETNA NEDELJA

Dnevi so spet daljši, svetlejši, toplejši in vse počasi, vendar vztrajno brsti ter zeleni. ...