TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva Milan Vidovič

Kontakt:
tel.:051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
 
MARTINOVANJE
 
 

ODPRTJE HALOŠKEGA STUDENCA

FOTOGRAFIJE
Podlehnik, sobota, 3. oktober 2010 – na vinorodnem griču Gorca v občini Podlehnik so slovesno izpeljali odprtje Haloškega studenca in predstavitev Turističnega vodnika po občini Podlehnik. Slovesnost so s kulturnim programom popestrili učenci OŠ Podlehnik, aktivni člani TD Podlehnik in ljudski godci Haloški veseljaki. O poteku obnove studenca sta spregovorila župan Marko Maučič in predsednik TD Podlehnik Milan Vidovič. O trdem življenju na viničarski domačiji in o odnosu do vode, ki je tu ni bilo, je spregovoril nekdanji stanovalec Stanko Drevenšek. Najmlajši izmed njih, Albin Cafuta, je iz studenca v grabi, po 30-letih ponovno prinesel polno brento vode. Ivan Drevenšek je predstavil studenec in zaigral na orglice. Pomen in delovanje Heliosovega sklada je predstavila Andreja Roš iz Heliosa. Prireditev so zaključili z ogledom viničarskega in etnološkega muzeja ter se ob druženju okrepčali z dobro haloško malico in pokušnjo vin lokalnih vinogradnikov.
 
 

VABILO

OBČINA PODLEHNIK, TURISTIČNO DRUŠTVO PODLEHNIK, HELIOSOV SKLAD ZA OHRANJANJE ČISTIH SLOVENSKIH VODA IN MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR

vas, v soboto, 2. oktobra 2010, ob 11. uri vljudno vabimo na slovesno odprtje obnovljenega Haloškega studenca pri etnološkem muzeju na Gorci
v občini Podlehnik.   docHaloski_studenec (.doc 129KB)
docObcina_Podlehnik_in_lokacija_vodnjaka (.doc 1.6MB)

 
 

VABILO

Vabimo vas na:

  5. TRADICIONALNO POSTAVITEV KLOPOTCA,

-
PODELITEV PRIZNANJ ZA OCENJEVANJE DOMOV,


ki bo, v soboto, 21. 8. 2010, ob 16. uri,

na Gorci ob ETNOGRAFSKEM MUZEJU NA PROSTEM.


Na prireditvi bo kulturni program s pogostitvijo

in živo glasbo.


Vljudno vabljeni!

UPRAVNI ODBOR TD PODLEHNIK
 
 

11. OCENJEVANJE DOMOV V OBČINI PODLEHNIK

Turistično društvo Podlehnik je pod budnim očesom komisije tudi letos ocenjevalo domove in poslovne objekte v občini Podlehnik. Komisija je celotni kraj, še posebej vse pripravljene domove obiskala, si jih ogledala in vse fotografirala. Priznanja za najlepše urejene domove so letos prejeli: družina Otilije in Stanka Grabrovca iz Podlehnika 3, družina Hrnčič-Pernat iz Stanošine 8c in Štefanije in Viktorja Lamot iz Zakla 1a. Priznanje za ohranjanje arhitekturne dediščine je prejela Kristina Habjanič iz Zakla 37. Za ohranjanje kulturne dediščine pa je prejemnik priznanja Jože Vidovič iz Sedlaška 8, ki izdeluje žvegle. Priznanje za najbolj urejeno kmetijo je prejela družina Zakelšek iz Zakla 15 a.
 

 
Vsem letošnjim dobitnikom priznanj čestitamo in jih vabimo na slavnostno prireditev s podelitvijo priznanj ob postavitvi klopotca na Gorci, 21. 8. 2010, ob 16. uri, ob etnografskem muzeju na prostem. Na prireditvi bo bogat in raznovrstni kulturni program, poskrbljeno bo za hrano in pijačo, zabavali pa se bomo ob živi glasi.
 
 

POHOD 2010

V soboto, 8.5.2010, je TD Podlehnik pripravilo 11. tradicionalni pohod po OBČINI PODLEHNIK. Že enajsto leto hodijo po domači občini, vendar še niso spoznali vseh poti in skritih lepot Haloške občine Podlehnik.
Na lepo majsko jutro so se ljubitelji hoje in narave zbrali pred krajevno dvorano, kjer je bil krajši kulturni program. Vse navzoče sta pozdravila predsednik TD Milan Vidovič in župan Marko Maučič. Pot jih je vodila od krajevne dvorane, do podlehniške cerkve, od tam proti Jablovcu, kjer jih je pri družini Večerič pričakala topla kisla juha in napitki. Potem so se podali naprej na Rodni vrh in si ogledali cerkev. Med potjo so bili krajši postanki, kjer so jih postregli gostoljubni domačini, z dobro domačo kapljico, pecivom in osvežilnimi napitki.
Pot jih je vodila do etnografske zbirke na prostem, tam je bil možen ogled razstavnih eksponatov.
Nato so bili postreženi z odlično kotlovino, ki so jo pripravili Ivan, Franc, Stanko in Silva. Sledila je zabava do poznih popoldanskih ur, ob zvokih ljudskih godcev Haloških veseljakov.
Zaupamo vase, zaupamo v prijatelja. Ni nas veliko, a nas je dovolj, da lahko sprejmemo prijatelja ali gosta ter mu ponudimo kruh in vino.
 
 

SREČANJE LJUDSKIH PEVCEV, GODCEV, PLESALEV IN NAREČNIH SKUPIN

FOTOGRAFIJE
Pesem, muzika in narečna beseda je duša naroda, zato je Turistično društvo v aprilu pripravilo že 6. srečanje. Njihova srečanja so sicer malo drugačna, saj se ne sliši le pesem in muzika, temveč na njihovih srečanjih zaplešejo tudi folklorne skupine, največja posebnost pa je, da se predstavijo skupine z narečno besedo, ki predstavijo delček življenja nekoč.
Predstavili so se tri skupine domačega društva (ljudske pevke, ljudski godci Haloški veseljaki in skupina za ohranjanje šeg in navad) in gosti: pevke ljudskih pesmi Društva Trstenke, ljudski pevci KFD Kopači, Podgorske vaške pevke DU Podgorci, ljudski pevci in plesalci FD Rožmarin iz Dolene, plesalci in ljudski pevci FD iz Lancove vasi, Ložniške ufarce TD Zgornja Ložnica, ljudske pevke iz Stoperc, ljudski pevci DU iz Vidma in Pobreške ljudske pevke. Program pa so pričeli mladi harmonikarji Denis, Mitja in Boštjan ter citrarka Petra.
Vse navzoče sta pozdravila predsednik društva Milan Vidovič in župan Marko Maučič.
Program so zaključili z družabnim srečanjem, veselo pesmijo, muziko in plesom.
 
 
ČISTILNA AKCIJA
TURISTIČNO DRUŠTVO PODLEHNIK  v sodelovanju z
OBČINO PODLEHNIK, OŠ PODLEHNIK IN  DRUŠTVI OBČINE PODLEHNIK

Največja okoljska akcija v Sloveniji

17. aprila se je s tvojo pomočjo pisala zgodovina.
17. aprila nismo čistili samo pred svojim pragom.
17. aprila smo se družno zabavali.
17. aprila nas je bilo 380!
17. aprila smo nabrali 5 tovornjakov smeti!
Polepšali smo Slovenijo - HALOZE.

ZBRALI SMO SE na 10. čistilni akciji, ki je bila v soboto, 17. 4. 2010, s pričetkom ob 8.uri, pred MOTELOM PODLEHNIK IN OŠ PODLEHNIK.
 
 
5. OCENJEVANJE VIN V OBČINI PODLEHNIK
Podlehniški kraji so bili znani po dobrih in kvalitetnih vinih že v davnih časih. Vina so bila znana marsikateremu pravemu poznavalcu vin. Želijo obuditi in promovirati domača vina, domače občine. Turistično društvo je vpeljalo tradicionalno ocenjevanje vin, ki je vsako leto v mesecu aprilu, saj pregovor pravi: »Ko bukev zeleni, vino dozori.«
Prinešenih je bilo sicer manj vzorcev kot ostala leta, vendar je povprečna ocena višja od dosedanjih let. Petčlanska strokovna komisija pod vodstvom Andreja Reberniška je tako ocenila 43 vzorcev. Od teh je bilo 6 izločenih, 14 jih je dobilo srebrno priznanje in 23 je bilo zlatih priznanj. Kakovost je zelo visoka, bronstnih priznaj ni bilo. Posebno zlato priznanje je dobil Franc Pajnkiher iz Bolečke vasi za laški rizling z oceno 19,20. Vodja projekta je Ludvik in Miroslava Maučič. Priznanja pa so podelili župan Marko Maučič in predsednik TD Milan Vidovič.
Verjamemo, da so rezultati ocenjevanj usmeritev in v pomoč marsikateremu kletarju, ki mu ni vseeno, kakšno vino neguje v svoji kleti. So spodbuda in dokaz kvalitete, lahko pa tudi opomin da je potrebno korigirati tehnološki proces oziroma vinogradniško in kletarsko prakso.docSEZNAM_PRIZNANJ (.doc 80KB)
 
 
CVETNA NEDELJA
V soboto, pred cvetno nedeljo so se izdelovali presmeci. Vsebovati morajo od 7 do 12 vrst lesa: dren, mepriko, božji drevec, trto, pušpan, oljko, lesko, ivo, bršljan, mačice, razno cvetje in cvetočo sadno drevje. Presmec se izdela v velikosti šopka, metle, lahko je tudi po več metrov dolg, le tega nosi več mož. Pri družini Večerič- Vaupotič iz Golega Vrha v sodelovanju s Turističnim društvom Podlehnik se je zbralo 40 izdelovalcev, ki so tudi letos tradicionalno izdelali presmec – velikana.
Nekaj dni prej so pridno nabirali zelenje, v soboto pa so na dvorišču spletli 21 m dolg presmec. Porabili so okrog 620 kg zelenja. Letos je bilo težko nabirati zelenje, saj je narava zamujala ob obilici letošnjega snega.
V nedeljo zjutraj ob sedmi uri pa so ga ponesli 4 km do župnijske cerkve, kjer so ga postavili. Neslo ga je 20 mož, pa tudi nekaj žen se je preizkusilo težo presmeca. Med potjo so imeli več počitkov, saj so jih domačini čakali z napitki in prigrizki. Imeli so prekrasen sončen dan in so ga preživeli v prijetnem duhovnem druženju, ki ga dandanes pogrešamo.
Blagoslov zelenja in presmecev je opravil p. Damijan Tikvič. Nato je vse navzoče nagovoril župan Marko Mučič. Sledila je sv. maša v cerkvi z igranim pasjonom.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>

Aktualno

ODPRTJE VINIČARSKEGA MUZEJA

Na pragu poletja je Turistično društvo Podlehnik zopet slavilo. Na Gorci, v deželi tisočerih ...

OCENJEVANJE VIN

Spoznajmo naša vina, njihove posebnosti, da jih bomo znali predstaviti, ponuditi in tržiti.

...

POHOD PO OBČINI PODLEHNIK

V soboto, 11.5.2019 je TD Podlehnik pripravilo 20. tradicionalni pohod po OBČINI PODLEHNIK. To je ...

CVETNA NEDELJA

Dnevi so spet daljši, svetlejši, toplejši in vse počasi, vendar vztrajno brsti ter zeleni. ...