TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva, Milan Vidovič
milanvidovic@siol.net

Kontakt:
051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

Tajništvo: Zdenka Golub
031 485 184
zdenkagolub@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>
 

OCENJEVANJE VIN 2012

xlsTD_Priznanja_za_vina_2012_ (.xls 29KB)
Tradicionalno ocenjevanje vin je bilo 23. aprila, saj stari pregovor pravi: »Ko bukev zeleni, vino dozori.«
Petčlanska strokovna komisija kmetijskega zavoda pod vodstvom Andreja Reberniška, Terezije Meško, Mirana Reberca, Antona Vodovnika in Jurija Cvitaniča je ocenila 65 vzorcev, nekaj jih ni bilo ocenjenih. Kakovost je bila visoka- najvišja doslej od kar poteka ocenjevanje v Podlehniku. Podeljeno 22 srebrnih in 32 zlatih priznanj ter eno veliko zlato z oceno 19,40 za traminec Kmetija Pajnkiher, Bolečka vas 5c.
Vodja projekta sta bila Miroslava in Ludvik Maučič. Vsi vinogradniki in krajani so bili vabljeni na svečano podelitev priznanj s kulturnim programom, ogledom etnološkega muzeja, studenca, gozdne učne poti in degustacijo vin.
Priznanja sta podelila podžupan mag. Sebastjan Toplak in predsednik TD Milan Vidovič.
 
 

7. SREČANJE LJUDSKIH PEVCEV, GODCEV, PLESALCEV IN NAREČNIH SKUPIN

Pesem, muzika in narečna beseda je duša naroda, zato je Turistično društvo letos srečanje pripravilo že 7. zapovrstjo. 12. maja je potekalo srečanje na prostem ob etnološkem muzeju, prav tako kot se je pesem, muzika in narečna včasih glasila v pravem pristnem okolju, med vinogradi, ob prelepem razgledu, kjer srce kar samo zapoje ob lepotah haloških gričev. Naša srečanja so malo drugačna, saj se ne sliši le pesem in muzika, temveč je na naših srečanjih največja posebnost, da se predstavijo skupine z narečno besedo, ki predstavijo delček življenja nekoč.
Predstavili sta se skupini domačega društva ljudski godci Haloški veseljaki in skupina za ohranjanje šeg in navad TD ter gosti: učenci OŠ Podlehnik Nejc Požar s frajtonarico, zapeli sta Eva Prešern in Urška Žerak, Podgorske vaške pevke DU Podgorci, ljudski pevci FD Rožmarin iz Dolene in ljudski godci FD iz Lancove vasi, godca Boštjan Mlakar in Boštjan Drevenšek. Vse navzoče je pozdravil predsednik društva Milan Vidovič. Program so zaključili z družabnim srečanjem, veselo pesmijo, muziko in plesom. Podeljena so bile zahvale in priložnostna darila.
 
 

POHOD PO OBČINI PODLEHNIK

V soboto, 12.5. 2011 smo člani TD Podlehnik pripravili 13. tradicionalni pohod po OBČINI PODLEHNIK. To je naš13. tradicionalni pohod po domači občini, pa vendar še nismo spoznali vseh poti in skritih lepot haloške občine Podlehnik.
Na lepo majsko jutro smo se ljubitelji hoje in narave zbrali pred starim Motelom, kjer je bil krajši kulturni program. Vse navzoče je pozdravil predsednik TD Milan Vidovič. Pohodniki, smo se podali do lovskega doma, Jablovca, Rodnega Vrha, Gorce, do etnološkega muzeja. Vodja pohoda je bil Zvonko Mlakar. Med potjo so bili krajši postanki, kjer so bili postreženi s prigrizkom, z dobro domačo kapljico in osvežilnimi napitki. Zahvala velja Marici Repinc in njenim prijateljem za odlično pogostitev pod lipo, nato smo pohodniki degustirali v dveh kleteh pri Kozelovih in Jerenčevih, na Rodnem Vrhu pri Banovih, pa smo imeli pravo postojanko z izdatnim okrepčilom. Zaključek pohoda je bil pri etnološkem muzeju, kjer so si lahko ogledali etnografsko zbirko vsi tisti, ki je še niso videli studenca, so se podali v dolino.
Najstarejši pohodnik Maks Vidovič, ki je letos praznoval 80 let, je bil letos že sedmič na pohodu.
 
 

ČISTILNA AKCIJA

VSESLOVENSKA AKCIJA - OČISTIMO SLOVENIJO ZA LEPŠI SVET

Akcija Očistimo Slovenijo, ki je potekala v soboto, 24. 3. po vsej Sloveniji je del največjega okoljskega prostovoljskega projekta v zgodovini človeštva z imenom Očistimo svet 2012, katerega skupni cilji so odstranjevanje nezakonito odloženih odpadkov, združevanje in osveščanje ljudi.
Pomladansko urejanje in vzdrževanje čistega okolja je vseslovenska akcija in želi vzbuditi v ljudeh ekološko zavest o čuvanju narave. K sodelovanju so bili vabljeni vsi v Sloveniji, da bi predvsem sebi in sosedom, s tem pa tudi turistom uredili in očistili okolje v katerem živimo, delamo, stanujemo in se družimo.
Akcije so se udeležili tudi v občini Podlehnik. Koordinator je bilo Turistično društvo v sodelovanju z Občino Podlehnik in vsemi društvi v kraju.
Čistilne akcije se je udeležilo veliko število krajanov, članov društev in 60 otrok turističnega podmladka iz OŠ Podlehnik. Zbralo se je čez sto udeležencev.
Na čiščenje so se podali na več lokacij. Nabralo se je velike količine odpadkov, predvsem iz črnih odlagališč. Ostalih odpadkov ob cesti, potokih, na zelenicah je bilo sorazmerno malo, so ugotovili udeleženci čistilne akcije, kot prejšnja leta, kar dokazuje, da so občane osvestili v 12 letih izvajanja čistilnih akcij.
Torej so dosegli uspeh, ki so si ga želeli vsi skupaj.
Vsi, ki so se akcije udeležili, so dokazali, da imajo svoj kraj radi, da želijo čisto, zdravo in urejeno okolje, čiste vode in zrak, bogastvo, ki nam ga je poklonila narava.
Ko so zaključili z delom, so bili veseli saj je narava lahko znova zadihala v svoji lepoti.
 
 

ADVENTNI VENEC

V adventnem času pripravljamo na božič predvsem svoje srce, urejamo odnose v družini, da bi bili prisrčni, topli in vredni sočloveka
Svoje mesto in vrednost imajo seveda tudi lepo okrašeno stanovanje in darila, če jih pripravljamo zato, da bi razveselili svoje bližnje. Vse okrasje naših domov v decembrskih dneh naj bi bilo le pripomoček. Pravi okras, ponos in veselje našega doma pa naj postanejo naša srca.
Člani Turističnega društva so se v soboto, pred prvo adventno nedeljo zbrali pri Novi cerkvi v Stanošini ter s skupnimi močmi izdelali adventni venec – velikana in adventne venčke za cerkve.
Delo je bilo zahtevno, zahtevalo pa je tudi več priprav najrazličnejšega materiala, ki ga je bilo potrebno pripraviti oziroma izdelati že prej.
Na obroče so spletali iz zelenja vence, nadeli sveče, jih okrasili s pentljami. Venec – velikana so postavili na steber pred cerkev in nanj nadeli električne sveče. Ta venec bo mimoidoče pozdravljal celi adventni čas, ponoči pa bo marsikomu razsvetlil tudi delček poti ob cesti in mu zanetil droban plamenček sreče v srcu.
Na prvo adventno nedeljo in nedeljo Karitas, je pri pozni maši p. Martin Gašparič blagoslovil adventni venec in vse venčke, ki so jih prinesli otroci v cerkev. Vse navzoče je pozdravil član TD Podlehnik Stanko Vaupotič. Prve svečke na adventih vencih pa je prižgal vodja projekta TD Zvonko Mlakar. Po vzpodbudni pridigi p. Damjana Tiviča se je adventni čas prav gotovo globoko dotaknil vseh prisotnih.
Pri maši pa so sodelovali tudi člani Karitasa, saj je bila to tudi nedelja Karitasa, dobrodelnosti, ki so se v mesecu novembru kar vrstile. Sodelovali so tudi otroci in njihovi starši, ki so pričeli z adventnimi delavnicami, ki bodo potekale vsako soboto popoldan do božiča.
Naj bo advent čas, ko si lahko začrtamo smer svojega življenja in sklenemo, kako odslej. Da bi prazniki zares čudežno delovali, potrebujemo otroško srce in otroške oči.
 
 

BLAGOSLOV MOŠTA 2011

FOTOGRAFIJE
Novembrski dnevi so dnevi hvaležnosti do ljudi in vsega božjega stvarstva.
V prvih dneh novembra smo se spomnili na naše rajne, na prvo nedeljo, 6.11. to je na zahvalno nedeljo, pri pozni maši pri Novi cerkvi pa smo se, zahvalili za bogate sadove, ker je zemlja bogato obrodila. Obljubili smo, da bomo čuvali našo zemljo, da je ne bomo onesnaževali in brezobzirno izkoriščali ter jo neokrnjeno predali našim zanamcem.
Slovenija slovi po vinorodnih okoliših. Zato o vinu pojo številne slovenske pesmi, o vinu so se razpisale različni pisatelji in misleci. Prav tako pa je tudi z ljudmi iz te čarobne vinske dežele Haloz, saj živimo sredi vinogradov že dolga stoletja. Brez vina in brez trte ne moremo biti, saj je to identiteta našega okoliša. Z vinom žalujemo in z njim se veselimo. In tako je več kot dva tisoč let. Pri pozni maši so se zbrali vinogradniki domačega okoliša in s svojim pridelkom napolnili sod, ki je stal sredi lepega aranžmaja in se tako zahvalili za dobro letino.
V naši župniji turistično društvo že deveto leto izbira vinogradnika leta, izbiramo ljudi, ki so zrasli na zemlji, jo spoštujejo in obdelujejo ter gojijo vinsko trto. Letos je vinogradnik leta Franc Pajnkiher s svojo družino. Po maši je p. Martin Gašparič opravil blagoslov mošta vinogradnikov. Vse navzoče je pozdravil predsednik TD Milan Vidovič in župan Marko Maučič in jim zaželel obilo dobrega pridelka. Nato so vinogradniki, ponesli sod pred cerkev, kjer so župljani nazdravili z moštom. Zakusko je pripravila družina Pajnkiher.
Nalili so si vina, ki je plemeniti dar narave za zmernega človeka. Je kot živo bitje, bitje podobno majhnemu otroku, ki ga je potrebno skrbno negovati in varovati. Kdor hoče razumeti in dojeti vso to silno življenje v vinu, mora imeti pošteno srce, plemenito dobroto in iskreno ljubezen do krajev, kjer zraste ter ljudi, ki pridelajo ta najslajši plod.
Cerkev so člani TD in ŽPS počistili in okrasili. Cvetje je darovalo cvetličarstvo Zupanič iz Hajdine.
 
 

MARTINOVANJE 2011

ZloženkapdfMartinovanje_2011 (.pdf 433KB)
 
 

POSTAVITEV KLOPOTCA

Vabimo vas na
6. TRADICIONALNO POSTAVITEV KLOPOTCA,
ki bo, v soboto, 20. 8. 2011, ob 16. uri,
na Gorci ob ETNOLOŠKEM MUZEJU.
- kulturni program,
- vinogradniški prikaz dela,
- podelitev priznanj za urejenost domov,
- živa glasba,
- poskrbljeno bo za hrano in pijačo.



Vljudno vabljeni!

 
 

OCENJEVANJE DOMOV IN KMETIJ 2011

Fotografije
Travniki so pokošeni, polja požeta, poletje, čas v polnem razcvetu narave. Nad strniščem se spreletavajo ptice, ki svojo mlado učijo letati, loviti hrano in jih pripravljajo na dolgo pot v tuje kraje ali na hladno zimo, ko hrane primanjkuje. Lahen vetrič se zaganja v krošnje sadnega drevja, katerih veje se upogibajo pod težo še nezrelih sadežev. V vinogradih pričenjajo peti klopotci in oznanjajo bogat pridelek, kljub neugodnim vremenskim razmeram v naših krajih.

Turistično društvo Podlehnik katerega predsednik je Milan Vidovič, je pod budnim očesom komisije Zofke Toplak, Silve Šeruga, Pavle Krajnc in Zdenke Golub tudi letos ocenjevala domove in kmetije v občini Podlehnik. Komisija je celotni kraj, še posebej vse predlagane domove ogledala in vse fotografirala.
Priznanje za najlepše urejene domove s cvetjem, zelenjem, vrtovi, urejenim dvoriščem so prejeli: Jožefa in Miha Korez Podlehnik 34, Marija in Franc Tement Sp. Gruškovje 23a ter Nadica in Franc Trafela Podlehnik 73a.

Za ohranjanje arhitekturne dediščine je letos prejela priznanje Marija Lukežič Podlehnik 1.
Dobitnik priznanja za izdelovanje klopotcev, rezbarjenje, slikanje in ohranjanje kulturne dediščine je Franc Merc Gorca 2a. Njegovi klopotci krasijo Haloze in v jesenskem času veselo naznanjajo bližajočo se trgatev. Njegove rezbarjene figure ponazarjajo najrazličnejše like, s slikanjem na les pa ponazarja domače okolje.
Priznanje za najbolj urejeno kmetijo prejmeta Angela in Dušan Pajnihar Rodni Vrh 13. Kmetija je odmaknjena od centra Podlehnika. Tukaj teče čas počasneje v idiličnem okolju okolice Rodnega vrha. Okolica kmetije je zasajena s sadovnjakom, brajdami in grmičevjem. Po okoliških gričih pa se pase drobnica.

Vsem letošnjim dobitnikom priznanj čestitamo in jih vabimo na slavnostno prireditev s podelitvijo priznanj, ki bo 20. avgusta, ob 16. uri na Gorci ob etnološkem muzeju TD Podlehnik. Z veseljem vas pričakujemo.
Na prireditvi bo tradicionalna postavitev klopotca, bogat kulturni program z živo glasbo in poskrbljeno bo za zakusko.
Vsi obiskovalci si lahko ogledajo še etnološki muzej, haloški studenec v grabi in se lahko sprehodijo v hladni senci gozda ter uživajo ob gozdni učni poti.
 
 
GORCA    EVROPOHOD 20011
Evropohodniki so se podali tudi skozi občino Majšperk, Videm in Podlehnik.   

Letošnje geslo »Pohodi po E-poteh in k E-potem« bodo evropski pohodniki s sabo nosili idejo skozi celotno Evropo do Andaluzije. Na vseh dogodkih, ki bodo organizirani, se bo simbolično zajemala voda v posebnih lesenih posodah, kar simbolizira Gozd in vodo, ki sta življenjsko povezana. Slovenski gozdovi so nedvomno enkratni v Evropi. Ta voda se bo prenesla v Španijo. Na zaključnem dogodku v Alhambri, Granadi, v Španiji 15. oktobra 2011, se bodo vedra z vodo spraznila v pripravljene amfore. Voda iz teh amfor bo stekla v levji vodnjak (Fuente de los Leones) na dvorišču v Alhambri. Iz tega vodnjaka, ki ga nosi dvanajst levov, bo izbruhnil izvir življenja, ustvarjalna moč vode.

Na lepo sončno nedeljo v maju so člani TD Podlehnik pričakali evropohodnike, ki so se ta dan podali od Ptujske gore, čez Doleno, na Gorco. Tukaj so jih pričakali člani TD. Najprej so jim pripravili kulturni program, vse navzoče je pozdravil Ivan. Nato so jim postregli s hrano in osvežilno pijačo. Bili so utrujeni in se jim je prilegel počitek po naporni poti. Za prijetno vzdušje sta poskrbela harmonikarja Boštjan Mlakar in Boštjan Drevenšek. Tisti, ki niso bili preveč utrujeni so tudi zaplesali. Na Gorci so se evropohodniki ustavili s prav posebnim namenom, saj je letošnji pohod namenjen ohranjanju voda in gozdov.

Zajeli so vodo iz haloškega studenca, ki so ga člani TD Podlehnik s pomočjo občine in Heliosovega sklada obnovili. Studenec je propadal celih 30 let, sedaj po obnovi in čiščenju je voda zopet primerna za pitje. Do vodnjaka so speljali sprehajalno pot in pripravili gozdno učno pot.

Evropohodniki so se po okrepčilu podali naprej v dolino proti Podlehniku, kjer jih je pričakal avtobus.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>

Aktualno

PUSTNI TOREK

FOTO
Člani TD Podlehnik so se v torek, 1.3.2022, poslovili od PUSTA z žalostjo v srcu. Orači iz ...

Vabljeni na

MARTINOVANJE Z JESENSKIMI PRIREDITVAMI   pdfMartinovanje

1. MAJ

FOTOGRAFIJE
Člani Turističnega društva Podlehnik so v petek popoldan, na Gorci, 30.4.2021, ...

 21. ČISTILNA AKCIJA IN AKCIJA ČIŠČENJA CEST 2021

FOTOGRAFIJE
V soboto, 17.4. je Turistično društvo v sodelovanju z Občino Podlehnik izvedlo ...