TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva Milan Vidovič

Kontakt:
tel.:051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
 

MARTINOVANJE 2014

 
 

POSTAVITEV KLOPOTCA 2014

Ko se klopotec oglasi,vinogradnik se veseli, v gorici mu grozdje zori…


V soboto, 9.8.2014, ob 15. uri je na Gorci ob ETNOLOŠKEM MUZEJU potekalaTRADICIONALNA POSTAVITEV KLOPOTCA.
      
 
 

OCENJEVANJE DOMOV IN KMETIJ 2014

Turistično društvo Podlehnik je tudi letos ocenjevalo domove in kmetije v občini Podlehnik. Komisija je celotni kraj, še posebej vse predlagane domove ogledala in vse fotografirala.  FOTOGALERIJA

1. HIŠE
- Družina Vinkler-Zaranšek, Dežno 5d
- Družina Fideršek, Podlehnik 5i
- Jožica Krajnc in Nežka Sakelšek, Stanošina 13

2. OHRANJANJANJE ARHITEKTURNE DEDIŠČINE
Družina Golub, Stanošina 37

3. KMETIJA
- Družina Zajšek, Stanošina 6

4. VINOGRADNIŠKA KMETIJA
- Stanko in Gelica Prevolšek, Gorca 80

5. VIKEND
- Danica Rižner, Jablovec 33a

6. IZDELOVANJE STAREGA INSTRUMENTA -TRSTENKE-ORGLICE
- Janez Jerenec, Selska cesta 25, Ptuj
 
 

POHOD 2014

Letošnja pot nas je vodila izpred starega podlehniškega motela po dolini Zakla. Nato smo se začeli vzpenjati proti Rodnemu Vrhu. Pot je bila dolga približno 10 kilometrov. Med pohodom so nas postregli domačini s hrano, pijačo in prijazno besedo. Spremljali so nas tudi harmonikaši in Haloški veseljaki TD Podlehnik. Na cilj smo prispeli ob 14.30, kjer je bil kratek kulturni program, nato pa podelitev priznanj za ocenjena vina. Zadržali smo se ob dobri malici ter druženju.
 
 

KOLEDOVANJE

 
Na predvečer pred praznikom Sv. Treh kraljev ali mali božič se od hiše do hiše podajo koledniki, moški pevci z zvezdo. Gašper nosi kadilo, Miha zlato, Baltežar miro in povsod so zaželjeni in dobrodošli, saj oznanjajo veselo oznanilo. V znak spoštovanja se pred njimi snamejo tudi pokrivala. Njihova pesem se mora poslušati do konca, da ne bi sreča zbežala od hiše. Včasih so bili koledniki obdarjeni s klobasami, slanino, suhim sadjem in drugimi dobrotami. Danes so obdarjeni z denarjem, ki se pogosto zbira za misijonski ali drug namen. Na podboje vrat se zapiše letnica in začetnice modrih z vzhoda 20+ G+ M+ B+ 14.
Gospodinja na predvečer speče kruh in blagoslovljenega razdeli družini in živalim pri hiši. Gospodar pa poškropi in pokadi hišo.
V nedeljo, 5. 1. pri pozni maši, ki jo je daroval p. Antonel Mirt, je po maši blagoslovil trikraljevsko vodo in kredo. Mašo je spremljal zbor pod vodstvom p. Martina Gašapariča. Nato so v cerkev prišli trije kralji in s svojo pesmijo ovekovečili dan. Na pobudo TD Podlehnik so povabili več pevcev brate Belšak, Kopače KFD Podlehnik, ki jih vodi Stanko Sakelšek in cerkvene pevce zbora. Vse navzoče je pozdravil predsednik TD Podlehnik Milan Vidovič. Nato so se zadržali nekaj časa pred cerkvijo, kjer so občudovali jaslice na prostem, ki jih je izdelal ljudski umetnik Franc Merc. Vodja projekta JASLIC je bil Zvonko Mlakar s pomočniki: Jožetom, Stankom in Boštjanom.
S praznikom treh kraljev se konča božična doba in komaj opazno se daljšajo dnevi. Mnogo trikraljevskih šeg je že utonilo v pozabo, le po zaslugi zavzetih pevcev, ki jim ljudska pesem, šege in verski običaji veliko pomenijo, se bo le- ta ohranila. Njihovo sporočilo ob novem letu je, da je pred nami nov dan, da se nam ni treba bati prihajajočih dni, ker nismo sami.
 
 

JESENSKE PRIREDITVE Z MARTINOVANJEM

FOTOGRAFIJE
Podlehniške jesenske prireditve so se letos pričelo že 3. 11. in je so trajale do 16. 11. Izvedli so štiri pušlšanke: pri vinogradnikih Konradu Vaupotiču, Branku Plajnšku, na kmetiji- vinogradništvu Pajnkiher in Cestnik-Vaupotič. Na vseh pušlšankih je bila odlična hrana, dobra domača kapljica in pa predvsem gostoljubje po čem Haložani daleč naokrog slovijo. Povsod so pripravili zabavni kulturni program, spregovorili so gostitelji, župan in predsednik TD Podlehnik. Na zahvalno nedeljo je bil blagoslov mošta pri pozni maši v Novi cerkvi, kjer je bil izbran vinogradnik leta Branko Plajnšek. Na Gorci ob etnološkem muzeju so pripravili za goste kar dva večera prireditev: etnološki večer s kožuhanjem, pospravili so klopotec, pokušali so vina in domačo hrano, nudili so ogled eksponatov in studenca. Vsako večer je bil kulturni program z ljudsko glasbo. Ni manjkalo dobre volje in smeha. Jesenske prireditve so zaključili z martinovanjem v petek, 15.11. v krajevni dvorani. Ob osrednji prireditvi so pripravili bogato razstavo in raznovrstni kulturni program. Zaigrali so ljudski godci Haloški veseljaki, ansambel Noč in mladi muzikanti. Seveda pa nikakor ni manjkal šaljivi krst mošta, ki ga je izvedla skupina za ohranjanje šeg in navad. Zapele so Jablovške ljudske, saj je ljudska pesem nepogrešljiva ob takih priložnostih. Mladi podmladkarji pa so v narečju povedali, kako je bilo včasih v Halozah in kako je potekalo delo v vinogradu, ki nikakor ni bilo lahko. Vendar so povedali, a se je kmečki človek znal po opravljenem delu poveseliti. Vse navzoče so pozdravili predsednik TD Milan Vidovič, župan Marko Maučič in novo izbrani vinogradnik leta. Poskusili so vino novega vinogradnika Branka Planjška. Ob prijetnem druženju so se zadržali pozno v noč.
 
 
BLAGOSLOV MOŠTA PRI NOVI CERKVI
 
Živimo v čudovitem delu Slovenije, skrivnostnem, slikovitem in vabljivem gričevnatem svetu Haloz, močno razgibanih goric, v pokrajini žlahtnega vina.
Za haloške griče je značilno, da so na položnih pobočjih borna polja in travniki, na prisojnih strminah so zasajeni vinogradi, osojne strmine pa so zarasle z gozdovi, dno dolin pa je temačno in vlažno. Če želimo videti široka obzorja se moramo povzpeti na griče, da bomo spoznali mogočnost stvarstva.
Ljudje se preživljajo v glavnem z drobnim kmetijstvom, v dolini s poljedelstvom, po gričih je zasajena trta. Veliko dela pa je potrebno še vedno opraviti ročno, kljub mehanizaciji, zato se tukaj pridela malo težnih viškov. Skoraj vsaka hiša v podlehniški občini ima vinograd, zato posvečajo prav posebno pozornost vinogradnikom. Novembrski dnevi so dnevi hvaležnosti in zahvale.
Na zahvalno nedeljo, 3.11., so se župljani pri pozni maši pri Novi cerkvi, zahvalili za bogate sadove, ker je zemlja zopet bogato obrodila, kljub letošnji toči, ki je pridelke razpolovila. Vinogradniki so se zahvalili za kakovosten letošnji pridelek vina, ki ga bodo odslej skrbno negovali v svojih kleteh. Že vrsto let zapored pripravijo člani TD Podlehnik lep in pomensko bogat aranžma pred oltarjem. Tam postavijo tudi sod katerega napolnijo vinogradniki s svojim najboljšim pridelkom. Letošnji vinogradnik leta je Branko Plajnšek, ki je v petek, 8. 11. Na domačem dvorišču pod šotorom pripravil odličen pušlšank.
Po maši in lepi pridigi je p. Martin Gašparič opravil blagoslov mošta. Med mašo je na citre zaigrala Petra Grabrovec.
Vse navzoče je pozdravil predsednik TD Milan Vidovič in župan Marko Mučič. Sod so nato ponesli pred cerkev, kjer so župljani nazdravili z domačo kapljico. Prav tako je letošnji vinogradnik Branko Plajnšek s svojo družino pripravil zakusko. Zaigrali so ljudski godci Haloški veseljaki. Cvetje daruje že vrsto let cvetličarstvo Zupanič iz Hajdine. Cerkev so okrasile in očistile za to priložnost članice Karitas.
Zahvalna nedelja je dan, ko želimo izreči iskreno zahvalo vsem in vsakumor. Nalili so si čistega vina, ki je plemeniti dar narave za zmernega človeka. Je kot živo bitje, bitje podobno majhnemu otroku, ki ga je potrebno skrbno negovati in varovati. Kdor hoče razumeti in dojeti vso to silno življenje v vinu, mora imeti pošteno srce, plemenito dobroto in iskreno ljubezen do krajev, kjer zraste ter ljudi, ki pridelajo ta najslajši plod.
 
 
 

Vabilo na POSTAVITEV KLOPOTCA

Vabimo vas na  POSTAVITEV KLOPOTCA,
ki bo, v soboto, 10. 8. 2013, ob 16. uri, na Gorci.

Vljudno vabljeni!
 
 

13. ocenjevanje domov v občini Podlehnik

Ocenjevanje domov in kmetij – 17. 7. 2013
FOTOGRAFIJE
Turistično društvo Podlehnik katerega predsednik je Milan Vidovič je tudi letos ocenjevalo domove in poslovne objekte v občini Podlehnik. Komisija je celotni kraj, še posebej vse pripravljene domove obiskala, ogledala in vse fotografirala.
Turizem je ena najpomembnejših in najperspektivnejših gospodarskih dejavnosti, ki se začne in konča v okolju ter se dogaja pri ljudeh, ki tam živijo. Zato je najpomembnejše, da se doma sami najbolje počutimo, da si svoje domove lepo uredimo in polepšamo.
Naše podlehniško gričevje je lepo že samo po sebi, če pa za urejenost okolja skrbi toliko ljudi kot pri nas je lahko samo še lepša. Vsi ki živimo v tem okolju se po svoje trudimo, da bi naše okolje bilo čim lepše, da bi živeli v zdravem in lepo urejenem okolju. Prav pa je, da na ljudi, ki izstopajo tudi opozorimo in se jim na neki način zahvalimo za njihovo delo.
Komisija v sestavi članic: Pavle Krajnc, Marice Repinc, Silve Šeruga, Zdenke Golub in Zofke Toplak, si tudi je letos natančno ogledala podlehniško občino. Prvi del ocenjevanja je potekal v mesecu juniju, drugi del ocenjevanja pa je potekal v drugi polovici meseca julija.
Že v mesecu maju pa so se pričeli ustvarjati seznami z najlepše urejenimi okolicami domov v občini. Naši predstavniki po vaseh so pridno opazovali, še posebej tiste, ki izstopali, si beležili, včasih tudi kaj fotografirali.
Vidno je, da ljudje cenijo svoje okolje, saj je vsako leto lepše urejeno. Letos so prejeli praznovanja za najlepše urejene domove s cvetjem, zelenjem, vrtovi, urejenim dvoriščem so prejeli: Hijacinta in Stanko Vaupotič Stanošina 12, Družina Drevenšek Podlehnik 77/a, Družina Kozel Podlehnik 5/f ter Drago Vaupotič in Nevenka Pernat Stanošina 27.
Za ohranjanje arhitekturne dediščine so letos prejeli priznanje Družine Maučič Zakl 41, ki predano skrbijo za svojo družinsko hišo staro 80 let. Dobitnik priznanja za poslovni prostor je Hedvika Podgoršek Dežno pri Podlehniku 5, ki se odpravlja v zasluženi pokoj, svoje delo pa predaja sinu.
Priznanje za najbolj urejeno kmetijo prejmeta Drago Vaupotič in Nevenka Pernat Stanošina 27. Na kmetiji se ukvarjajo predvsem s svinjerejo in poljedelstvom. Kot hobi pa vzrejajo tudi konje.
Prav je da se vsem, ki skrbijo za naše okolje zahvalimo in jih poskušamo stimulirati pri njihovem delu. Verjamem, da so v naši okolici še ljudje, ki bi si zaslužili nagrado za svoje delo pri urejanju in skrbi za naše okolje. Vseh tudi letos nismo mogli nagraditi.
Vsem letošnjim dobitnikom priznanj čestitamo.
Vse dobitnike priznanj vabimo, da se udeležijo postavitve klopotca, ki bo v soboto, 10. 8. 2013, na Gorci ob etnološkem muzeju.
 
 

ČISTILNA AKCIJA 2013

FOTOGRAFIJE
Člani turističnega društva  so se letos odločili, da namesto akcije čiščenja smeti opravijo akcijo čiščenja in urejanja občinskih cest. S pomočjo vodij skupin, članov društva in sokrajanov so očistili asfaltne mulde, jaške, pograbljali bankine, pospravili veje in drevesa in opravili druga potrebna dela.   
Vsem se za sodelovanje zahvaljujuemo.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>

Aktualno

ODPRTJE VINIČARSKEGA MUZEJA

Na pragu poletja je Turistično društvo Podlehnik zopet slavilo. Na Gorci, v deželi tisočerih ...

OCENJEVANJE VIN

Spoznajmo naša vina, njihove posebnosti, da jih bomo znali predstaviti, ponuditi in tržiti.

...

POHOD PO OBČINI PODLEHNIK

V soboto, 11.5.2019 je TD Podlehnik pripravilo 20. tradicionalni pohod po OBČINI PODLEHNIK. To je ...

CVETNA NEDELJA

Dnevi so spet daljši, svetlejši, toplejši in vse počasi, vendar vztrajno brsti ter zeleni. ...