TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva Milan Vidovič

Kontakt:
tel.:051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
 

JASLICE PRI NOVI CERKVI

Člani Turističnega društva so letos pred božičem postavili jaslice v cerkvi in tudi jaslice na prostem.
Vodja projekta je bil Zvonko Mlakar s sodelavci in vsemi darovalci najrazličnejšega materiala. Vsi so se radi odzvali in po svojih močeh pripomogli pri postavitvi jaslic, smrečice in krasitvi le-te.
Figure za zunanje jaslice je letos izrisal na stiropor ljudski umetnik Franc Merc, ki je pred leti izrezljal iz lesa figure v velikosti 60 cm. Lesene figure so potovale po celi župniji in so bile vsako leto postavljene v jaslice v eni izmed štirih cerkva domače župnije.
Letošnje preproste jaslice so sestavljene iz bal slame, mednje pa so postavljene figure iz stiropora, vse pa je razsvetljeno z reflektorji in mimoidoče vabi, da se ozrejo na Novorojeno Dete, ki nam v teh dneh prinaša svojega miru. S sporočilom, da v Društvu TD skupaj gradimo in ustvarjamo dobre medsebojne ter medsosedske odnose, ki so v današnjem težkem času še kako potrebni. Jezušček tako z družino, živalmi in sv. tremi kralji ostaja med nami vse do svečnice. Vabi nas, da vsak dan znova drug drugemu prinašamo mir, veselje, ljubezen in odpuščanje. S tem sporočilom so župljane nagovorili tudi s pesmimi, ki so jih zapeli trikraljevske skupine.
Na predvečer sv. treh kraljev ali malega božiča so se pri maši zbrale vse trikraljevske skupine, ki prepevajo v domači župniji. P. Damijan Tikvič je daroval mašo in blagoslovil kredo in kadilo, ki so ga skupine ponesle s seboj.
Po maši so se zbrali pred cerkvijo, kjer so se skupine poslovile in krenile na pot. Župljani pa so se ob ogledu jaslic, kramljanju in voščilih, okrepčali s toplimi napitki in zakusko.
 
 

ADVENTNI VENEC

Člani Turističnega društva s predsednikom Milanom Vidovičem so pri Novi cerkvi, ki je posvečena Žalostni materi Božji. S skupnimi močmi so izdelali adventni venec – velikana in adventne venčke za tri cerkve. Dan prej pa so moški nabirali zelenje za spletanje. Z delom so pričeli zjutraj in delali pozno v popoldan. Adventni venec so nato postavili na steber in pripravili električno napeljavo. Tako bo adventni venec vse tja do božiča razsvetljeval temno noč vsem, ki se ponoči vračajo utrujeni, žalostni, prezebli, pa tudi veseli na svoje domove.
Na prvo adventno nedeljo in nedeljo Karitasa, pri pozni maši je p. Martin Gašparič blagoslovil adventni venec velikana in vse venčke, ki so jih prinesli župljani v cerkev. Prvo svečko je prižgal vodja projekta izdelovanja venca Zvonko Mlakar.
Adventni čas, je čas novega cerkvenega leta, čas pričakovanja, upanja in hrepenenja.
Izdelovanje venca ima bogato simboliko in govorico, je znamenje prihoda in zmage. Je čas, ko se spomnimo preteklosti, nas spodbuja, da živimo v sedanjosti in da se pripravimo na bodočnost.
 
 

MARTINOVANJE 2012

Na svetu lepše rozice ni,
kot je ta vinska trta,
pozimi spi, spomlad cveti,
v jesen pa vince daje.

Martinovanje je ob trgatvi največji praznik pridelovalcev vina, saj je celoletni vinogradnikov trud poplačan, šele ko se mošt spremeni v vino. Temu prazniku se v zadnjem času posveča vse večja pozornost in postaja prava turistična zanimivost.

Podlehniške jesenske prireditve oziroma martinovanje se je letos pričelo že 3. 11. in je trajalo do 17. 11.
Izvedli so štiri pušlšanke: pri vinogradnikih Konradu Vaupotiču, Branku Plajnšku, na kmetiji- vinogradništvu Pajnkiher in Cestnik-Vaupotič. Na vseh pušlšankih je bila odlična hrana, dobra domača kapljica in pa predvsem gostoljubje po čem Haložani daleč naokrog slovijo. Povsod so pripravili zabavni kulturni program, spregovorili so gostitelji, župan in predsednik TD Podlehnik.
Na zahvalno nedeljo je bil blagoslov mošta pri pozni maši v Novi cerkvi. Na Gorci ob etnološkem muzeju so pripravili za goste kar dva večera prireditev: etnološki večer s kožuhanjem, pospravili so klopotec, pokušali so vina in domačo hrano, nudili so ogled eksponatov in studenca. Vsako večer je bil kulturni program z ljudsko glasbo. Ni manjkalo dobre volje in smeha.
Martinovanje so zaključili z osrednjo prireditvijo v soboto, 10.11. v krajevni dvorani. Ob osrednji prireditvi so pripravili bogato razstavo in raznovrstni kulturni program. Zaigrali so harmonikarji Boštjan, Nejc in Matjaž. Zaigrali so ljudski godci Haloški veseljaki, ansambel Bratov Vaupotič in Haloški trije. Seveda pa nikakor ni manjkal šaljivi krst mošta, ki ga je izvedla skupina za ohranjanje šeg in navad. Cilika in Micika pa sta v narečju predstavili martinovanje. Program je povezovala Zdenka. Vse navzoče so pozdravili predsednik TD Milan Vidovič, župan Marko Maučič in Sebastjan Toplak. Poskusili so vino novega vinogradnika Branka Planjška. Za zaključek pa je Ludvik Maučič recitiral prelepo pesem posvečeno dobri domači kapljici.
 
 

MARTINOVANJE 2012

VABILO pdfMartinovanje 2012 (.pdf 569KB)
 
 
OCENJEVANJE DOMOV IN KMETIJ 2012
Turistično društvo Podlehnik je pod budnim očesom komisije Zofke Toplak, Marice Repinc, Pavle Krajnc, Silve Šeruga in Zdenke Golub tudi letos ocenjevala domove in kmetije v občini Podlehnik. Komisija je celotni kraj, še posebej vse predlagane domove ogledala in vse fotografirala.

Priznanje za najlepše urejene domove s cvetjem, zelenjem, vrtovi, urejenim dvoriščem so prejeli:
Marjana in Stanko Jelen Podlehnik 12 a,
Kajzer Dragica Zakl 5 ter
Repič Zlatka in Kobe Mari Jablovec 34.

Za ohranjanje arhitekturne dediščine sta letos prejela priznanje Maja in Feliks Glažar Podlehnik 22.

Dobitnik priznanja za poslovni objekt Policijska postaja Podlehnik, Podlehnik 8c.

Priznanje za najbolj urejeno kmetijo prejmeta Nadica in Stanko Glažar Rodni Vrh 44 . Kmetija je odmaknjena od centra Podlehnika. Tukaj teče čas počasneje v idiličnem okolju okolice Rodnega vrha. Okolica kmetije je zasajena s sadovnjakom, brajdami in grmičevjem. Po okoliških gričih pa se pase drobnica.

Priznanje za razvijanje turizma in gostoljubnost prejme Vinogradništvo in kletarstvo Pajniker Bolečka vas 5c.
 
 

ODPRTJE LOPE IN UREJENE OKOLICE OB ETNOLOŠKEM MUZEJU NA GORCI

Fotografije
Dolgoletne sanje TD društva so se uresničile. Že nekaj let so intenzivno vlagali vse napore, da bi ob etnološkem muzeju še lepo uredili okolico in postavili lopo za večje eksponate, ki sodijo na prosto. Ob muzeju je sedaj tako dovolj prostora, da si popotniki ali gostje usedejo, pokramljajo ali se okrepčajo z malico.
Z projektom so se prijavili na razpis preko LAS Haloze in prejeli sredstva. Projekt je sofinanciran iz programa Leader, preko LAS Haloze, občine, TD društva, donatorjev, sponzorjev in pomoči izvajalcev. Vsekakor pa ničesar ne bi zmogli izvesti, če ne bi bilo predanih članov TD PODLEHNIK, ki jim ni bilo žal prostega časa, ki so jih porabili na Gorci za dobrobit celotnega kraja. Takoj po novem letu so pričeli z načrti za delo, ki je hitro steklo.
Je skromni začetek turizma, ki ga je v Haloze kaj težko pripeljati, morda že zaradi ozke miselnosti, da dovolj ponuja narava sama in da se posameznikom ne bo potrebno truditi. Lopo na prostem so svečano predali svojemu namenu v sredini meseca maja, ko narava bujno zeleni. Vrvico so prerezali župan Marko Maučič, predsednik Milan Vidovič, podžupan mag. Sebastjan Toplak, svetnik Ivo Ban, podpredsednik društva Stanko Prevolšek, najmlajše udeleženke so svečano prinesle škarje.
Zbiranje eksponatov sta vodila Jože Vaupotič in Franc Butolen s člani TD. Vsem darovalcem se iskreno zahvaljujejo.
Po bogatem kulturnem programu so se obiskovalci okrepčali s pasuljem, ki so ga pripravile članice društva in se okrepčali z domačim vinom, ki so ga darovali haloški vinogradniki. Nato pa so se poveselili ob živi glasbi.
 
 

OCENJEVANJE VIN 2012

xlsTD_Priznanja_za_vina_2012_ (.xls 29KB)
Tradicionalno ocenjevanje vin je bilo 23. aprila, saj stari pregovor pravi: »Ko bukev zeleni, vino dozori.«
Petčlanska strokovna komisija kmetijskega zavoda pod vodstvom Andreja Reberniška, Terezije Meško, Mirana Reberca, Antona Vodovnika in Jurija Cvitaniča je ocenila 65 vzorcev, nekaj jih ni bilo ocenjenih. Kakovost je bila visoka- najvišja doslej od kar poteka ocenjevanje v Podlehniku. Podeljeno 22 srebrnih in 32 zlatih priznanj ter eno veliko zlato z oceno 19,40 za traminec Kmetija Pajnkiher, Bolečka vas 5c.
Vodja projekta sta bila Miroslava in Ludvik Maučič. Vsi vinogradniki in krajani so bili vabljeni na svečano podelitev priznanj s kulturnim programom, ogledom etnološkega muzeja, studenca, gozdne učne poti in degustacijo vin.
Priznanja sta podelila podžupan mag. Sebastjan Toplak in predsednik TD Milan Vidovič.
 
 

7. SREČANJE LJUDSKIH PEVCEV, GODCEV, PLESALCEV IN NAREČNIH SKUPIN

Pesem, muzika in narečna beseda je duša naroda, zato je Turistično društvo letos srečanje pripravilo že 7. zapovrstjo. 12. maja je potekalo srečanje na prostem ob etnološkem muzeju, prav tako kot se je pesem, muzika in narečna včasih glasila v pravem pristnem okolju, med vinogradi, ob prelepem razgledu, kjer srce kar samo zapoje ob lepotah haloških gričev. Naša srečanja so malo drugačna, saj se ne sliši le pesem in muzika, temveč je na naših srečanjih največja posebnost, da se predstavijo skupine z narečno besedo, ki predstavijo delček življenja nekoč.
Predstavili sta se skupini domačega društva ljudski godci Haloški veseljaki in skupina za ohranjanje šeg in navad TD ter gosti: učenci OŠ Podlehnik Nejc Požar s frajtonarico, zapeli sta Eva Prešern in Urška Žerak, Podgorske vaške pevke DU Podgorci, ljudski pevci FD Rožmarin iz Dolene in ljudski godci FD iz Lancove vasi, godca Boštjan Mlakar in Boštjan Drevenšek. Vse navzoče je pozdravil predsednik društva Milan Vidovič. Program so zaključili z družabnim srečanjem, veselo pesmijo, muziko in plesom. Podeljena so bile zahvale in priložnostna darila.
 
 

POHOD PO OBČINI PODLEHNIK

V soboto, 12.5. 2011 smo člani TD Podlehnik pripravili 13. tradicionalni pohod po OBČINI PODLEHNIK. To je naš13. tradicionalni pohod po domači občini, pa vendar še nismo spoznali vseh poti in skritih lepot haloške občine Podlehnik.
Na lepo majsko jutro smo se ljubitelji hoje in narave zbrali pred starim Motelom, kjer je bil krajši kulturni program. Vse navzoče je pozdravil predsednik TD Milan Vidovič. Pohodniki, smo se podali do lovskega doma, Jablovca, Rodnega Vrha, Gorce, do etnološkega muzeja. Vodja pohoda je bil Zvonko Mlakar. Med potjo so bili krajši postanki, kjer so bili postreženi s prigrizkom, z dobro domačo kapljico in osvežilnimi napitki. Zahvala velja Marici Repinc in njenim prijateljem za odlično pogostitev pod lipo, nato smo pohodniki degustirali v dveh kleteh pri Kozelovih in Jerenčevih, na Rodnem Vrhu pri Banovih, pa smo imeli pravo postojanko z izdatnim okrepčilom. Zaključek pohoda je bil pri etnološkem muzeju, kjer so si lahko ogledali etnografsko zbirko vsi tisti, ki je še niso videli studenca, so se podali v dolino.
Najstarejši pohodnik Maks Vidovič, ki je letos praznoval 80 let, je bil letos že sedmič na pohodu.
 
 

ČISTILNA AKCIJA

VSESLOVENSKA AKCIJA - OČISTIMO SLOVENIJO ZA LEPŠI SVET

Akcija Očistimo Slovenijo, ki je potekala v soboto, 24. 3. po vsej Sloveniji je del največjega okoljskega prostovoljskega projekta v zgodovini človeštva z imenom Očistimo svet 2012, katerega skupni cilji so odstranjevanje nezakonito odloženih odpadkov, združevanje in osveščanje ljudi.
Pomladansko urejanje in vzdrževanje čistega okolja je vseslovenska akcija in želi vzbuditi v ljudeh ekološko zavest o čuvanju narave. K sodelovanju so bili vabljeni vsi v Sloveniji, da bi predvsem sebi in sosedom, s tem pa tudi turistom uredili in očistili okolje v katerem živimo, delamo, stanujemo in se družimo.
Akcije so se udeležili tudi v občini Podlehnik. Koordinator je bilo Turistično društvo v sodelovanju z Občino Podlehnik in vsemi društvi v kraju.
Čistilne akcije se je udeležilo veliko število krajanov, članov društev in 60 otrok turističnega podmladka iz OŠ Podlehnik. Zbralo se je čez sto udeležencev.
Na čiščenje so se podali na več lokacij. Nabralo se je velike količine odpadkov, predvsem iz črnih odlagališč. Ostalih odpadkov ob cesti, potokih, na zelenicah je bilo sorazmerno malo, so ugotovili udeleženci čistilne akcije, kot prejšnja leta, kar dokazuje, da so občane osvestili v 12 letih izvajanja čistilnih akcij.
Torej so dosegli uspeh, ki so si ga želeli vsi skupaj.
Vsi, ki so se akcije udeležili, so dokazali, da imajo svoj kraj radi, da želijo čisto, zdravo in urejeno okolje, čiste vode in zrak, bogastvo, ki nam ga je poklonila narava.
Ko so zaključili z delom, so bili veseli saj je narava lahko znova zadihala v svoji lepoti.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>

Aktualno

ODPRTJE VINIČARSKEGA MUZEJA

Na pragu poletja je Turistično društvo Podlehnik zopet slavilo. Na Gorci, v deželi tisočerih ...

OCENJEVANJE VIN

Spoznajmo naša vina, njihove posebnosti, da jih bomo znali predstaviti, ponuditi in tržiti.

...

POHOD PO OBČINI PODLEHNIK

V soboto, 11.5.2019 je TD Podlehnik pripravilo 20. tradicionalni pohod po OBČINI PODLEHNIK. To je ...

CVETNA NEDELJA

Dnevi so spet daljši, svetlejši, toplejši in vse počasi, vendar vztrajno brsti ter zeleni. ...