TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva Milan Vidovič

Kontakt:
tel.:051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
 

ADVENTNI VENEC

V adventnem času pripravljamo na božič predvsem svoje srce, urejamo odnose v družini, da bi bili prisrčni, topli in vredni sočloveka
Svoje mesto in vrednost imajo seveda tudi lepo okrašeno stanovanje in darila, če jih pripravljamo zato, da bi razveselili svoje bližnje. Vse okrasje naših domov v decembrskih dneh naj bi bilo le pripomoček. Pravi okras, ponos in veselje našega doma pa naj postanejo naša srca.
Člani Turističnega društva so se v soboto, pred prvo adventno nedeljo zbrali pri Novi cerkvi v Stanošini ter s skupnimi močmi izdelali adventni venec – velikana in adventne venčke za cerkve.
Delo je bilo zahtevno, zahtevalo pa je tudi več priprav najrazličnejšega materiala, ki ga je bilo potrebno pripraviti oziroma izdelati že prej.
Na obroče so spletali iz zelenja vence, nadeli sveče, jih okrasili s pentljami. Venec – velikana so postavili na steber pred cerkev in nanj nadeli električne sveče. Ta venec bo mimoidoče pozdravljal celi adventni čas, ponoči pa bo marsikomu razsvetlil tudi delček poti ob cesti in mu zanetil droban plamenček sreče v srcu.
Na prvo adventno nedeljo in nedeljo Karitas, je pri pozni maši p. Martin Gašparič blagoslovil adventni venec in vse venčke, ki so jih prinesli otroci v cerkev. Vse navzoče je pozdravil član TD Podlehnik Stanko Vaupotič. Prve svečke na adventih vencih pa je prižgal vodja projekta TD Zvonko Mlakar. Po vzpodbudni pridigi p. Damjana Tiviča se je adventni čas prav gotovo globoko dotaknil vseh prisotnih.
Pri maši pa so sodelovali tudi člani Karitasa, saj je bila to tudi nedelja Karitasa, dobrodelnosti, ki so se v mesecu novembru kar vrstile. Sodelovali so tudi otroci in njihovi starši, ki so pričeli z adventnimi delavnicami, ki bodo potekale vsako soboto popoldan do božiča.
Naj bo advent čas, ko si lahko začrtamo smer svojega življenja in sklenemo, kako odslej. Da bi prazniki zares čudežno delovali, potrebujemo otroško srce in otroške oči.
 
 

BLAGOSLOV MOŠTA 2011

FOTOGRAFIJE
Novembrski dnevi so dnevi hvaležnosti do ljudi in vsega božjega stvarstva.
V prvih dneh novembra smo se spomnili na naše rajne, na prvo nedeljo, 6.11. to je na zahvalno nedeljo, pri pozni maši pri Novi cerkvi pa smo se, zahvalili za bogate sadove, ker je zemlja bogato obrodila. Obljubili smo, da bomo čuvali našo zemljo, da je ne bomo onesnaževali in brezobzirno izkoriščali ter jo neokrnjeno predali našim zanamcem.
Slovenija slovi po vinorodnih okoliših. Zato o vinu pojo številne slovenske pesmi, o vinu so se razpisale različni pisatelji in misleci. Prav tako pa je tudi z ljudmi iz te čarobne vinske dežele Haloz, saj živimo sredi vinogradov že dolga stoletja. Brez vina in brez trte ne moremo biti, saj je to identiteta našega okoliša. Z vinom žalujemo in z njim se veselimo. In tako je več kot dva tisoč let. Pri pozni maši so se zbrali vinogradniki domačega okoliša in s svojim pridelkom napolnili sod, ki je stal sredi lepega aranžmaja in se tako zahvalili za dobro letino.
V naši župniji turistično društvo že deveto leto izbira vinogradnika leta, izbiramo ljudi, ki so zrasli na zemlji, jo spoštujejo in obdelujejo ter gojijo vinsko trto. Letos je vinogradnik leta Franc Pajnkiher s svojo družino. Po maši je p. Martin Gašparič opravil blagoslov mošta vinogradnikov. Vse navzoče je pozdravil predsednik TD Milan Vidovič in župan Marko Maučič in jim zaželel obilo dobrega pridelka. Nato so vinogradniki, ponesli sod pred cerkev, kjer so župljani nazdravili z moštom. Zakusko je pripravila družina Pajnkiher.
Nalili so si vina, ki je plemeniti dar narave za zmernega človeka. Je kot živo bitje, bitje podobno majhnemu otroku, ki ga je potrebno skrbno negovati in varovati. Kdor hoče razumeti in dojeti vso to silno življenje v vinu, mora imeti pošteno srce, plemenito dobroto in iskreno ljubezen do krajev, kjer zraste ter ljudi, ki pridelajo ta najslajši plod.
Cerkev so člani TD in ŽPS počistili in okrasili. Cvetje je darovalo cvetličarstvo Zupanič iz Hajdine.
 
 

MARTINOVANJE 2011

ZloženkapdfMartinovanje_2011 (.pdf 433KB)
 
 

POSTAVITEV KLOPOTCA

Vabimo vas na
6. TRADICIONALNO POSTAVITEV KLOPOTCA,
ki bo, v soboto, 20. 8. 2011, ob 16. uri,
na Gorci ob ETNOLOŠKEM MUZEJU.
- kulturni program,
- vinogradniški prikaz dela,
- podelitev priznanj za urejenost domov,
- živa glasba,
- poskrbljeno bo za hrano in pijačo.Vljudno vabljeni!

 
 

OCENJEVANJE DOMOV IN KMETIJ 2011

Fotografije
Travniki so pokošeni, polja požeta, poletje, čas v polnem razcvetu narave. Nad strniščem se spreletavajo ptice, ki svojo mlado učijo letati, loviti hrano in jih pripravljajo na dolgo pot v tuje kraje ali na hladno zimo, ko hrane primanjkuje. Lahen vetrič se zaganja v krošnje sadnega drevja, katerih veje se upogibajo pod težo še nezrelih sadežev. V vinogradih pričenjajo peti klopotci in oznanjajo bogat pridelek, kljub neugodnim vremenskim razmeram v naših krajih.

Turistično društvo Podlehnik katerega predsednik je Milan Vidovič, je pod budnim očesom komisije Zofke Toplak, Silve Šeruga, Pavle Krajnc in Zdenke Golub tudi letos ocenjevala domove in kmetije v občini Podlehnik. Komisija je celotni kraj, še posebej vse predlagane domove ogledala in vse fotografirala.
Priznanje za najlepše urejene domove s cvetjem, zelenjem, vrtovi, urejenim dvoriščem so prejeli: Jožefa in Miha Korez Podlehnik 34, Marija in Franc Tement Sp. Gruškovje 23a ter Nadica in Franc Trafela Podlehnik 73a.

Za ohranjanje arhitekturne dediščine je letos prejela priznanje Marija Lukežič Podlehnik 1.
Dobitnik priznanja za izdelovanje klopotcev, rezbarjenje, slikanje in ohranjanje kulturne dediščine je Franc Merc Gorca 2a. Njegovi klopotci krasijo Haloze in v jesenskem času veselo naznanjajo bližajočo se trgatev. Njegove rezbarjene figure ponazarjajo najrazličnejše like, s slikanjem na les pa ponazarja domače okolje.
Priznanje za najbolj urejeno kmetijo prejmeta Angela in Dušan Pajnihar Rodni Vrh 13. Kmetija je odmaknjena od centra Podlehnika. Tukaj teče čas počasneje v idiličnem okolju okolice Rodnega vrha. Okolica kmetije je zasajena s sadovnjakom, brajdami in grmičevjem. Po okoliških gričih pa se pase drobnica.

Vsem letošnjim dobitnikom priznanj čestitamo in jih vabimo na slavnostno prireditev s podelitvijo priznanj, ki bo 20. avgusta, ob 16. uri na Gorci ob etnološkem muzeju TD Podlehnik. Z veseljem vas pričakujemo.
Na prireditvi bo tradicionalna postavitev klopotca, bogat kulturni program z živo glasbo in poskrbljeno bo za zakusko.
Vsi obiskovalci si lahko ogledajo še etnološki muzej, haloški studenec v grabi in se lahko sprehodijo v hladni senci gozda ter uživajo ob gozdni učni poti.
 
 
GORCA    EVROPOHOD 20011
Evropohodniki so se podali tudi skozi občino Majšperk, Videm in Podlehnik.   

Letošnje geslo »Pohodi po E-poteh in k E-potem« bodo evropski pohodniki s sabo nosili idejo skozi celotno Evropo do Andaluzije. Na vseh dogodkih, ki bodo organizirani, se bo simbolično zajemala voda v posebnih lesenih posodah, kar simbolizira Gozd in vodo, ki sta življenjsko povezana. Slovenski gozdovi so nedvomno enkratni v Evropi. Ta voda se bo prenesla v Španijo. Na zaključnem dogodku v Alhambri, Granadi, v Španiji 15. oktobra 2011, se bodo vedra z vodo spraznila v pripravljene amfore. Voda iz teh amfor bo stekla v levji vodnjak (Fuente de los Leones) na dvorišču v Alhambri. Iz tega vodnjaka, ki ga nosi dvanajst levov, bo izbruhnil izvir življenja, ustvarjalna moč vode.

Na lepo sončno nedeljo v maju so člani TD Podlehnik pričakali evropohodnike, ki so se ta dan podali od Ptujske gore, čez Doleno, na Gorco. Tukaj so jih pričakali člani TD. Najprej so jim pripravili kulturni program, vse navzoče je pozdravil Ivan. Nato so jim postregli s hrano in osvežilno pijačo. Bili so utrujeni in se jim je prilegel počitek po naporni poti. Za prijetno vzdušje sta poskrbela harmonikarja Boštjan Mlakar in Boštjan Drevenšek. Tisti, ki niso bili preveč utrujeni so tudi zaplesali. Na Gorci so se evropohodniki ustavili s prav posebnim namenom, saj je letošnji pohod namenjen ohranjanju voda in gozdov.

Zajeli so vodo iz haloškega studenca, ki so ga člani TD Podlehnik s pomočjo občine in Heliosovega sklada obnovili. Studenec je propadal celih 30 let, sedaj po obnovi in čiščenju je voda zopet primerna za pitje. Do vodnjaka so speljali sprehajalno pot in pripravili gozdno učno pot.

Evropohodniki so se po okrepčilu podali naprej v dolino proti Podlehniku, kjer jih je pričakal avtobus.
 
 

VABILO POHOD

FOTOGRAFIJE docPOHOD 2011 (.doc 41KB)
 
 

OCENJEVANJE VIN

docVINO 2011 sezanm (.doc 121KB)

docVABILO (.doc 28KB)
 
 

ČISTILNA AKCIJA 2011

 

VABILO docVABILO (.doc 31KB)
 
 
HELIOS NAGRADIL OSEM ŠOL
Domžale, 7. december 2010 - Konec novembra je komisija Heliosovega sklada, sestavljena iz predstavnikov Heliosa, Ministrstva za okolje in prostor ter hidrogeologa, pregledala 11 prijavljenih zasnov vodnih učnih poti za leti 2009 in 2010. Izbranih je bilo osem šol v občinah Rogašovci, Slovenske Konjice, Podlehnik, Žužemberk, Kozje, Sevnica, Radenci in Gornja Radgona, ki bodo za svoje naloge prejele, vsaka po 1.050 evrov denarne nagrade oz. skupaj 8.400 evrov. V 12 letih delovanja Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda je bilo ob 68. obnovljenih vodnjakih v 59. občinah, skupaj izdelanih še 28 idejnih zasnov vodnih učnih poti. Številne od teh so zaživele tudi v naravi. Vodne učne poti so dodana vrednost obnovljenih vodnjakov, saj jih lokalna skupnost z umestitvijo v prostor oživi, učencem in prebivalcem pa širi okoljsko zavest in odgovorno ravnanje do lastnega okolja. Helios in okoljsko ministrstvo bosta v januarju 2011 v Lipici pripravila srečanje nagrajenih osmih šol, kjer bodo projektne skupine predstavile svoje naloge, ter si ob druženju ogledali še Kobilarno Lipica.

Vsebinsko pestro bero prijavljenih raziskovalnih nalog zasnov vodnih učnih poti so osnovnošolci in letos prvič tudi srednješolci pripravljali skupaj s svojimi mentorji na terenu, kjer so raziskovali in povezovali v smiselno celoto razne oblike vodnih virov, potoke, mokrišča, drevesa in gozdne poti, cerkve in kapelice, zgodovinska obeležja in druge lokalne znamenitosti. Priprava vsebinskih podlag je osnova za kasnejšo izvedbo in dodelavo teh učnih poti. Vodne učne poti z namenom oživljanja vodnega vira so namenjene učencem kot učilnica v naravi za spoznavanje delovanja naravnih ekosistemov ali pa zadnje čase obiskovalcem kot zanimive izletniške točke v turističnem razvoju manjših krajev. Šele z dejansko ureditvijo vodnih in/ali gozdnih učnih poti opremljenih s informacijskimi tablami in kažipoti prebivalci dejansko spoznajo in ozavestijo svoje lokalno bogastvo vredno ogleda in širše pozornosti. Dober primer oživitve je Haloški vodnjak na Gorci v občini Podlehnik, ki povezuje etnološki muzej na prostem, gozdno učno pot in po 30 letih obnovljen vodni vir v globeli, katerega si ogledujejo številni obiskovalci Haloz.

Dogodki in prireditve v zvezi z učnimi potmi pripomorejo k bolj odgovornemu odnosu do narave in bližnjega okolja, kar je še posebej opazno v manjših krajih, kjer želijo ljudje imeti urejen svoj kraj. Projektne naloge priprav zasnov vodnih učnih poti so nastale kot razširitev projekta oživljanje slovenskih krajevnih vodnjakov, v katerem občine s pomočjo krajevnih skupnosti ali raznih društev obnovijo izbrani vodni vir. Sodelovanje šol v projektu je tudi eno izmed prednosti pri izboru prijavljene občine. Znotraj Heliosovega sklada poteka izbor vodnih učnih poti od leta 2004. Vsako leto izberejo in nagradijo 4 šole. Do sedaj je bilo nagrajenih že 20 šol v skupni vrednosti 21.000 evrov.

Za leto 2009 so bile izbrane šole z nalogami : OŠ Sveti Jurij v občini Rogašovci za Vodna učna pot Ledava, OŠ Pod Goro v občini Slovenske Konjice za Vodno učno pot v Subregiji Dravinjsko, OŠ Martin Kores v občini Podlehnik za Vodno učno pot - Napeljimo vodo na turistični mlin in OŠ Žužemberk, podružnica Ajdovec za Vodno učno pot Oskrba z vodo na Ajdovški planoti. Za leto 2010 so izbrane šole: OŠ Lesično v občini Kozje za Vodna učna pot Lesično, OŠ Krmelj v občini Sevnica za Vodno učno pot Krmelj, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci za Vodna učna pot k Stüdenici in OŠ Gornja Radgona za Vodno učno pot med vrelci življenja v Ščavniški dolini.

Projekti Heliosovega sklada se bodo nadaljevali spomladi 2011, saj na odprtje čakajo še štirje vodnjaki iz letošnjega razpisa v občinah Zreče, Cankova, Tišina in Borovnica.

Od leta 1998 so v okviru Heliosovega sklada obnovili 68. vodnjakov in pripravili skupaj 28 zasnov vodnih učnih poti. Sredstva, ki omogočajo delovanje Heliosovega sklada se stekajo od prodaje okolju prijaznih premazov znamk Bori, Tessarol in Ideal. Od vsakega prodanega litra premaza označenega z »ribico v soncu«, gre v sklad 25 centov.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>

Aktualno

ODPRTJE VINIČARSKEGA MUZEJA

Na pragu poletja je Turistično društvo Podlehnik zopet slavilo. Na Gorci, v deželi tisočerih ...

OCENJEVANJE VIN

Spoznajmo naša vina, njihove posebnosti, da jih bomo znali predstaviti, ponuditi in tržiti.

...

POHOD PO OBČINI PODLEHNIK

V soboto, 11.5.2019 je TD Podlehnik pripravilo 20. tradicionalni pohod po OBČINI PODLEHNIK. To je ...

CVETNA NEDELJA

Dnevi so spet daljši, svetlejši, toplejši in vse počasi, vendar vztrajno brsti ter zeleni. ...